Tea kszts - A tea levl
Haldr of Lorien 2007.02.24. 22:45
ltalnos szably a tekhoz! A tek ksztsekor ltalnos szably, hogy egy cssze (1,5 dl) vzhez legfeljebb egy-kt ppozott teskanlnyi szrtott nvnyt adagoljunk. Elksztsekor kerljk a teatojs hasznlatt, mert ilyenkor a tl szorosan sszeprseldtt nvnyek krosodhatnak. A tet az lepts alatt mindig fedjk le, hiszen a nvnyi illolajok nevkhz hen knnyen elillannak. A tet lassan, kortyolgatva fogyasszuk, s tetszs szerint zesthetjk. A nagyon keser epe- s mjtekat nyugodtan kiegszthetjk szeder vagy mlnalevelekkel, de desthetjk mzzel, gymlcslvel is. A citrombl sokszor elg egy-kt csepp is.
ztats gy ksztnk tet, hogy a felhasznlni kvnt nvnyi rszt hideg vzzel lebltjk, majd nhny (4-8) rs lls utn szobahmrskletre - legfeljebb 30-40C-ra felmelegtjk. Szrs utn fogyaszthat. ztatssal kell tet kszteni csipkebogybl, papsajtbl, fagyngybl, szappanfbl. Erre azrt van szksg, mert magasabb hmrskleten (forralsnl) az rzkeny hatanyagok krosodhatnak (pl. papsajt nylkja, csipkebogy C-vitaminja), illetve egyes mrgez vagy nem kvnatos anyagok kiolddhatnak bizonyos nvnyekbl (pl. fagyngy).
Fzet Fzetet akkor ksztnk, ha krget, gykereket, fs rszeket kivonatolunk. Ezeket ajnlatos elbb 1-2 rn keresztl hideg vzben ztatni, puhtani. Ezutn a drogot a kell mennyisg vzzel egytt felforraljuk, legalbb 2-3 percig forrsban tartjuk, majd azonnal leszrjk.
Forrzat Forrzatrl akkor beszlnk, ha egy kln ednyben elhelyezett nvnyt, vagy tbbnek a keverkt forr vzzel lentnk (leforrzzuk), s lefedve 3-10 percig llni hagyjuk. Minl puhbb s vkonyabb a nvnyi rsz (pl. ha bodzavirg tet ksztnk), annl rvidebb ideig tart a gygyt anyagok kivonatolsa. Kihls utn a tet tszrjk s fogyasztjuk.
TEA (Camellia sinensis)
A tea 6 mter magasra is megnv rkzld bokor, melynek leveleit hasznostjk. shazja Burma, de ma fknt Knban, Indiban s Grziban termesztik. Termesztsrl annyit mindenkpp tudni rdemes, hogy a tealtetvnyeket ltalban domboldalra teleptik, s a hromves nvnyekrl lehet betakartani a leveleket. A zld tea a frissen szedett, megszrtott levelekbl kszl. A fekete tea ksztsekor a leszedett leveleket fllesztik. A fllesztett levelek fermentldnak, a zld klorofill lebomlik, fekets sznanyag kpzdik. A tealevelekhez a flleszts sorn virgszirmokat is kevernek, gy kszl a pldul a jzmin- vagy a narancstea.
A kereskedelmi ttelek ltalban 2,5-3,5% koffeint, teofillint, teobromint, 25-30% cserzanyagot s 2-3% cukrot tartalmaznak. A teofillin is a kzponti idegrendszerre hat s a vzkivlaszt hatsa a koffeinhez hasonl.
A cserzanyag-kivls a tea ksztsekor fgg az ztatsi idtl. A teafvet 3-5 percig clszer forr vzben ztatni, mivel ekkor csak 3-5% cserzanyag olddik ki a fbl. Az elfogyasztott, nagyobb mennyisg cserzanyag szkrekedst okozhat. A tea fluortartalma miatt a fogszuvasods megelzsben is hatsos.
|